Board index   FAQ   Search  
Register  Login

*** ***
Click here to go to vomtroimagazine.com
Supporters

Đàn ông lấy vợ trẻ hơn sẽ có cơ hội tăng tuổi thọ

Tâm Sự & Vấn Kế về Tình Duyên, Gia cảnh, Sự Nghiệp, Bạn Bè ...

Đàn ông lấy vợ trẻ hơn sẽ có cơ hội tăng tuổi thọ

Postby michu90 » Thu Jan 14, 2016 12:08 pm

Chào bà con cô bác góp ý kiến. Xem có đúng O? Câu thành ngữ ngàn năm nói rằng "Trâu già thích gậm cỏ non" nay ông Sven Drefahl dày công nghiên cứu gần đây đã khám phá ra bí mật lớn. Sống thọ hơn nếu đàn ông lấy vơ trẻ tuổi. Còn ngược lại nếu đàn bà lấy phi công trẻ tuổi hơn (kém 15 tuổi trở lên thì tỷ lệ đi bán muối ở sao Hỏa 30%). Mời Quý vị uống ly trà và ăn bánh mì Mì Chủ làm thơm ngon.


****
Men With Younger Wives Live Longer
But Women Should Marry Men The Same Age, Study
..


Tác giả Sven Drefahl cũng kết luận rằng, nghiên cứu này không có mục đích chỉ trích những cuộc hôn nhân chênh lệch về tuổi mà cán cân lại nghiêng về phía nữ giới, nó chỉ thể hiện ảnh hưởng của các quan điểm xã hội về hôn nhân sẽ có thể gây ra những hệ quả gì.

Đàn ông lấy vợ trẻ hơn sẽ có cơ hội tăng tuổi thọ

Trước đó, suốt một thời gian dài các nhà khoa học cho rằng vấn đề "chọn bạn đời theo sức khoẻ" có vai trò quan trọng.
Một nghiên cứu của Viện khoa học hàn lâm Max Planck (Đức) vào năm 2010 đã cho thấy rằng khoảng cách về độ tuổi giữa những cặp vợ chồng đóng vai trò cực kỳ quan trọng đối với tuổi thọ của cả hai người. Cụ thể, các nhà khoa học đều đồng tình rằng hôn nhân giúp cải thiện tuổi thọ của con người nhưng nó chỉ áp dụng đối với những trường hợp nhất định, thậm chí là chỉ đối với đấng mày râu là chủ yếu.

Image
Tài tử Bruce Willis (60 tuổi) và vợ Emma Heming (37 tuổi).
Actor Bruce Willis ( 60 years old) & Wife Emma Heming (37 years old)

Chuyên gia nghiên cứu Sven Drefahl - tác giả của dự án này - cho biết anh cùng các đồng nghiệp đã dựa vào hồ sơ bệnh lý của hơn 2 triệu cặp vợ chồng tại Đan Mạch và họ tập trung vào độ tuổi qua đời của những người đã chết, mức độ chênh lệch tuổi tác giữa vợ và chồng. Kết quả thu được đã khiến nhiều người bất ngờ, thậm chí nó còn phản bác lại một quan niệm cho rằng nếu những người đàn ông lấy vợ trẻ sẽ sống lâu hơn thì theo suy luận logic những bà vợ có chồng trẻ cũng sống lâu hơn.

Đối với nam giới, nếu họ kết hôn với những phụ nữ trẻ hơn mình từ 7 đến 11 tuổi thì tỷ lệ tử vong giảm từ 9% đến 11% so với những người khác. Nhóm nghiên cứu cho rằng, đàn ông lấy vợ trẻ hơn sẽ có cơ hội tăng tuổi thọ do nhận được sự chăm sóc của người vợ khi đến tuổi già. Trong khi đó, phái đẹp lại không có được những "quyền lợi" kỳ lạ như vậy khi mà kết quả cho thấy những phụ nữ kết hôn chồng trẻ hơn từ 7 đến 9 tuổi có nguy cơ đột tử cao hơn 20% so với những người kết hôn với đàn ông bằng tuổi. Những người lập gia đình với những anh chàng kém 15 tuổi trở lên, tỷ lệ nguy hiểm tăng lên hơn 30%.

Trước đó, suốt một thời gian dài các nhà khoa học cho rằng vấn đề "chọn bạn đời theo sức khoẻ" có vai trò quan trọng: những ai lấy vợ hoặc chồng trẻ hơn mình đều bị chết sớm bởi thông thường đã trẻ hơn thì sống lâu hơn. Ngoài ra, nhiều người cũng đưa ra giả thiết là chồng hoặc vợ càng trẻ thì thì sẽ gây rahiệu ứng tâm lý và xã hội tích cực đến người chồng hoặc vợ già hơn, chăm sóc đến chồng hoặc vợ tốt hơn và làm người bạn đời của mình sống thọ hơn. Theo Drefahl, lý thuyết này cần phải xét lại khi mà "các nguyên nhân ảnh hưởng đến tuổi thọ xuất phát về sự chênh lệch tuổi tác giữa chồng và vợ hoàn toàn chưa rõ ràng và không đơn giản như vậy".

Image
Biểu đồ thể hiện sự tương quan giữa tỷ lệ tử vong và chênh lệch tuổi trong hôn nhân.

Nói chi tiết hơn, Sven Drefahl đã nhận định rằng mối quan hệ xã hội giữa nam giới và nữa trong cuộc sống hàng ngày sẽ là yếu tố đầu tiên quyết định vấn đề này. Thông thường, những người phụ nữ thường sẽ có những tình bạn đặc biệt bên cạnh cuộc hôn nhân của mình, từ đó họ sẽ nhận được nhiều sự quan tâm và đồng cảm từ phía bạn bè hơn là người chồng. Thêm vào đó, phụ nữ lấy chồng trẻ thường phải đối mặt với nhiều vấn đề căng thăng hơn so với những người khác khi mà cuộc hôn nhân của họ sẽ bị chỉ trích là đi ngược lại thói quen của xã hội. Dĩ nhiên, nếu họ kết hôn với người cùng tuổi thì vấn đề này coi như đã được giải quyết.

Trong khi đó, nam giới lại không phải là những người có quá nhiều mối quan hệ kiểu bạn bè thân thiết như vậy nên anh ta sẽ có xu hướng quan tâm đến vợ của mình hơn. Đặc biệt, những người đàn ông kết hôn với phụ nữ trẻ thường có xu hướng gần gũi người phụ nữ của mình hơn vì họ thường có ý nghĩ về việc chiều chuộng và nâng niu phái đẹp. Điều này dẫn tới việc khi về già thì vợ sẽ có xu hướng chăm sóc chồng một cách chu đáo để anh ta sống được lâu hơn.

Tác giả Sven Drefahl cũng kết luận rằng, nghiên cứu này không có mục đích chỉ trích những cuộc hôn nhân chênh lệch về tuổi mà cán cân lại nghiêng về phía nữ giới, nó chỉ thể hiện ảnh hưởng của các quan điểm xã hội về hôn nhân sẽ có thể gây ra những hệ quả gì.
Hoàng Thái Cực
User avatar
michu90
 
Posts: 66
Joined: Thu Dec 27, 2012 9:34 pm
Location: Montreal
I am: Technical

Re: Đàn ông lấy vợ trẻ hơn sẽ có cơ hội tăng tuổi thọ

Postby Editor 1 » Thu Jan 14, 2016 1:30 pm

Image
Michael Douglas & Catherine Zeta Jones, chênh lệch nhau 25 tuổi.
Famous Couple: Michael Douglas & Catherine Zeta Jone,
has a 25-year age difference between them, and are still together
Tên của Diễn Đàn: Tea Lounge
User avatar
Editor 1
 
Posts: 687
Joined: Wed Nov 23, 2011 5:39 pm
I am: Reader

Re: Đàn ông lấy vợ trẻ hơn sẽ có cơ hội tăng tuổi thọ

Postby Editor 1 » Thu Jan 14, 2016 2:39 pm

Marriage and life expectancy

The downside of marriage for women: the greater a wife’s age gap from her husband, the lower her life expectancy


Rostock, Germany (May,12th 2010). Marriage is more beneficial for men than for women - at least for those who want a long life. Previous studies have shown that men with younger wives live longer. While it had long been assumed that women with younger husbands also live longer, in a new study Sven Drefahl from the Max Planck Institute for Demographic Research (MPIDR) in Rostock, Germany, has shown that this is not the case. Instead, the greater the age difference from the husband, the lower the wife’s life expectancy. This is the case irrespective of whether the woman is younger or older than her spouse.

Related to life expectancy choosing a wife is easy for men - the younger the better. The mortality risk of a husband who is seven to nine years older than his wife is reduced by eleven percent compared to couples where both partners are the same age. Conversely, a man dies earlier when he is younger than his spouse.

For years, researchers have thought that this data holds true for both sexes. They assumed an effect called "health selection" was in play; those who select younger partners are able to do so because they are healthier and thus already have a higher life expectancy. It was also thought that a younger spouse has a positive psychological and social effect on an older partner and can be a better caretaker in old age, thereby helping to extend the partner’s life.

"These theories now have to be reconsidered", says Sven Drefahl from MPIDR. "It appears that the reasons for mortality differences due to the age gap of the spouses remain unclear." Using data from almost two million Danish couples, Drefahl was able to eliminate the statistical shortcomings of earlier research, and showed that the best choice for a woman is to marry a man of exactly the same age; an older husband shortens her life, and a younger one even more so (see figure 1).

Figure 1
: Age Gap to Spouse

Image


A woman's life expectancy is shorter the greater the age difference from her husband, irrespective of whether she is younger or older than him. However, the younger his wife, the longer a man lives. Women marrying a partner seven to nine years younger increase their mortality risk by 20 percent compared to couples where both partners are the same age. But the mortality risk of a husband who is seven to nine years older than his wife is reduced by eleven percent. (Source: Sven Drefahl)

According to Drefahl’s study, published May 12th in the journal Demography, women marrying a partner seven to nine years younger increase their mortality risk by 20 percent. Hence, "health selection" can’t be true for women; healthy women apparently don’t go chasing after younger men. While many studies on mate selection show that women mostly prefer men the same age, most of them end up with an older husband. In the United States, on average a groom is 2.3 years older than his bride. (see figure 2). "It’s not that women couldn’t find younger partners; the majority just don’t want to", says Sven Drefahl.
Tên của Diễn Đàn: Tea Lounge
User avatar
Editor 1
 
Posts: 687
Joined: Wed Nov 23, 2011 5:39 pm
I am: Reader

Re: Đàn ông lấy vợ trẻ hơn sẽ có cơ hội tăng tuổi thọ

Postby Editor 1 » Thu Jan 14, 2016 2:40 pm

Figure 2: Age at Marriage in the USA

Image

Young wives wanted: in the United States a groom is 2.3 years older than his bride (average from 1947 to 2009). The mean age of marriage fell until World War II and has been rising ever since. In 2009 it was 28.1 years for men and 25.9 years for women. (Source: U.S. Census Bureau)

It is also doubtful that older wives benefit psychologically and socially from a younger husband. This effect only seems to work for men. "On average, men have fewer and lesser quality social contacts than those of women," says Sven Drefahl. Thus, unlike the benefits of a younger wife, a younger husband wouldn’t help extend the life of his older wife by taking care of her, going for a walk with her and enjoying late life together. She already has friends for that. The older man, however, doesn’t.

This means that women don’t benefit by having a younger partner, but why does he shorten their lives? "One of the few possible explanations is that couples with younger husbands violate social norms and thus suffer from social sanctions," says Sven Drefahl. Since marrying a younger husband deviates from what is regared as normal, these couples could be regarded as outsiders and receive less social support. This could result in a less joyful and more stressful life, reduced health, and finally, increased mortality.

While the new MPIDR study shows that marriage disadvantages most women when they are not the same age as their husband, it is not true that marriage in general is unfavorable. Being married raises the life expectancy of both men and women above those that are unmarried. Women are also generally better off than men; worldwide their life expectancy exceeds that of men by a few years.

The Max Planck Institute for Demographic Research in Rostock (MPIDR) investigates the structure and dynamics of populations. It focusses on issues of political relevance such as demographic change, aging, fertility, the redistribution of work over the course of life, as well as aspects of evolutionary biology and medicine. The MPIDR is one of the largest demographic research bodies in Europe and one of the worldwide leaders in the field. It is part of the Max Planck Society, the internationally renowned German Research Society.
Tên của Diễn Đàn: Tea Lounge
User avatar
Editor 1
 
Posts: 687
Joined: Wed Nov 23, 2011 5:39 pm
I am: Reader

Re: Đàn ông lấy vợ trẻ hơn sẽ có cơ hội tăng tuổi thọ

Postby TL Reporter » Thu Jan 14, 2016 3:12 pm

Psychology / Psychiatry
Public Health
Men With Younger Wives Live Longer But Women Should Marry Men The Same Age, Study

Written by Robert George

Marriage is more beneficial for men than for women - at least for those who want a long life. Previous studies have shown that men with younger wives live longer. While it had long been assumed that women with younger husbands also live longer, in a new study Sven Drefahl from the Max Planck Institute for Demographic Research (MPIDR) in Rostock, Germany, has shown that this is not the case. Instead, the greater the age difference from the husband, the lower the wife's life expectancy. This is the case irrespective of whether the woman is younger or older than her spouse.

Related to life expectancy choosing a wife is easy for men - the younger the better. The mortality risk of a husband who is seven to nine years older than his wife is reduced by eleven percent compared to couples where both partners are the same age. Conversely, a man dies earlier when he is younger than his spouse.

For years, researchers have thought that this data holds true for both sexes. They assumed an effect called "health selection" was in play; those who select younger partners are able to do so because they are healthier and thus already have a higher life expectancy. It was also thought that a younger spouse has a positive psychological and social effect on an older partner and can be a better caretaker in old age, thereby helping to extend the partner's life.

"These theories now have to be reconsidered", says Sven Drefahl from MPIDR. "It appears that the reasons for mortality differences due to the age gap of the spouses remain unclear." Using data from almost two million Danish couples, Drefahl was able to eliminate the statistical shortcomings of earlier research, and showed that the best choice for a woman is to marry a man of exactly the same age; an older husband shortens her life, and a younger one even more so.

According to Drefahl's study, published May 12th in the journal Demography, women marrying a partner seven to nine years younger increase their mortality risk by 20 percent. Hence, "health selection" can't be true for women; healthy women apparently don't go chasing after younger men. While many studies on mate selection show that women mostly prefer men the same age, most of them end up with an older husband. In the United States, on average a groom is 2.3 years older than his bride. "It's not that women couldn't find younger partners; the majority just don't want to", says Sven Drefahl.

It is also doubtful that older wives benefit psychologically and socially from a younger husband. This effect only seems to work for men. "On average, men have fewer and lesser quality social contacts than those of women," says Sven Drefahl. Thus, unlike the benefits of a younger wife, a younger husband wouldn't help extend the life of his older wife by taking care of her, going for a walk with her and enjoying late life together. She already has friends for that. The older man, however, doesn't.

Image

This means that women don't benefit by having a younger partner, but why does he shorten their lives? "One of the few possible explanations is that couples with younger husbands violate social norms and thus suffer from social sanctions," says Sven Drefahl. Since marrying a younger husband deviates from what is regarded as normal, these couples could be regarded as outsiders and receive less social support. This could result in a less joyful and more stressful life, reduced health, and finally, increased mortality.

While the new MPIDR study shows that marriage disadvantages most women when they are not the same age as their husband, it is not true that marriage in general is unfavourable. Being married raises the life expectancy of both men and women above those that are unmarried. Women are also generally better off than men; worldwide their life expectancy exceeds that of men by a few years.

Source: Max-Planck-Gesellschaft
TL Reporter
 
Posts: 356
Joined: Wed Dec 21, 2011 1:59 pm
I am: Writer


Return to Listen & Share CENTER: Love, Life, Family, Marriage.. Confide or Advice

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guestswww.VomtroiMagazine.com

All Daily News - Tin mới nhất
www.VomTroiMagazine.com 

********

Cám Ơn.Thank You.Merci

Contact us

Vom Troi Magazine

9101 Boul. Maurice Duplessis 
Succ. Rivières des Prairies
P.O. Box 25273
H1E – 6M0 Mtl PQ 
Tel: 514-677-7315

VomtroiMagazine@gmail.com
VNBusinessMedia@Yahoo.com 

_________________________ __________________________
 Supporters **** ****

        


HTML Counter
cron